Det er let at få en god konsistens med produkter fra EasyCare.

Vi har igennem flere år arbejdet på at forbedre kvaliteten af både konsistens, udseende og smag i den mad der fremstilles til personer der er ramt af Dysfagi.

Når man er småtspisende, så er det utroligt vigtigt at maden ser indbydende ud, og det bliver derfor ekstra udfordrende hvis den mad man får serveret afviger meget fra den mad de øvrige rundt om bordet spiser og madens udseende slet ikke ligner den menu, man har dannet sig et indtryk af i hovedet, da man kikkede på menukortet.

For at kunne fremstille mad som er indbydende og lækker til personer med dysfagi, så har vi fundet nogle fantastiske produkter i Tyskland, som løser en række af de problemer vi har været udfordret på under udvikling af opskrifter, nenlig at få en god mundfornemmelse i den rette konsistens, og at kunne sætte maden i forme eller faconer som ligner den normale mad.

Vi håber I bliver lige så glade for disse produkter som vi er.

Herunder beskriver vi de enkelte produkter et efter et, og du kan se hvilke fordele og eventuelle svagheder der er ved de enkelte produkter.

Skriv endelig til os hvis du har spørgdmål.

EasyCare .. god til kold mad, pålæg

EasyCare er vores foretrukne produkt til fremstilling af kolde retter, pålæg, frugt og grønt som ikke skal varmes. Det kan dog varmes til 80°C, men det er ikke så let at flytte rundt på maden når den er varm. Anrettes det koldt på tallerknen og opvarmes til 80°C, så holder det formen.

Easycare er enkelt at arbejde med. Det er sammensat af Agar og Gellan, og det har derfor styrkerne fra begge de to produkter.

EasyCare giver en mere fast gele end produkter sat med husblas. Det er muligt at fremstille  pålæg, frugt og grøntsager som smelter i munden uden at det bliver flydende, så det fejlsynkes idet smeltepunktet ligger på 80 C og ikke som husblas på 37 °C.

EasyCare har en meget høj geleringsevne, og der er derfor vigtig at anvende en vægt som kan veje nøjagtigt i små mængder. Som udgangspunkt anvender vi 10 g Easycare pr kg/liter 

Egenskaber og tilberedningsanvisninger:

EasyCare er smagsneutral, vegansk og glutenfri.

De færdige produkter tilberedt med EasyCare kan opvarmes til 80°C og produkterne er fryseegnede. Produkterne er ligeledes testet i gaspakning i 16 dage, og de holder konsistensen.

Tilsæt 10 g EasyCare pr. kg masse. Blendt den kolde masse i en kraftig blender, kog op til kernetemperatur på minimum 90°C, fyld det i forme eller tuber/kunstige tarme og lad afkøle til gel. Det færdige produkt kan anvendes koldt eller om nødvendigt opvarmes  til 80°C igen.

Ingredienser: agar-agar (E 406), gellan (E 418).

 

EasyCare Instant .. fantastisk til blød kost og varme retter

EasyCare Instant er ret genialt til fremstilling af varm gratin og kød i blød konsistens. EasyCare instant er sammensat så det kan varmes til 125°C uden at maden bliver tør, men det anbefales naturligvis ikke at man varmer til en kernetemperatur over 90°C.

Det er muligt at fremstille blød konsistens ud fra råt kød, og dermed bliver det meget hurtigt at omdanne dagens kødret til en konsistens der kan spises af personer som har vanskeligt ved at tygge hele kødstykker. EasyCare Instant sikrer at saften bliver inde i kødet, og dermed bliver kødet lækker saftigt, blødt og let at tygge.

EasyCare Instant har en meget høj geleringsevne, og der er derfor vigtig at anvende en vægt som kan veje nøjagtigt i små mængder. Som udgangspunkt anvender vi 15 g Easycare Instant pr kg/liter 

Egenskaber og tilberedningsanvisninger:

EasyCare Instant er smagsneutral, vegansk og glutenfri.

Blød konsistens fars:Vi bruger som udgangspunkt koldt råt kød og iskold væske i forholdet 1:1 og tilsætter 15 g EasyCare instant pr kg. Blendt det hele i en kraftig blender i ca 3 minutter, drys med salt og peber og kom evt. smag , bouillon, krydderurter i. Lad farsen stå i nogle timer hvis du har tid. Det forbedrer geleringen og giver et bedre slutresultat. 

Når kødet har hvilet kan det formes i den form du ønsker. Mørbradbøffer former jeg f.eks. i små klatter og steger i smør på en pande ved middelvarme så der ikke dannes kraftig stegeskorpe.

Det er desværre ikke lykkes mig at ramme den korrekte konsistens i gratinkød med råt kød endnu, så her anvender jeg 15 g EasyCare Instant pr kg masse, men i tilberedt kød med fløde, fond, æg og smør. 

Ingredienser: agar-agar (E 406), Kappa (E 407), Gellan gum (E 418), Methylcelulose (E 661) Xanthan (E 415)

AgarCare

AgarCare er let at anvende, det giver en rigtig god mundfornemmelse og en god konsistens.

I modsætning til Easycare er AgarCare lidt følsom over for sure produkter og der vil således være produkter som syltede rødbeder, tomater og marinerede sild som ikke vil sætte sig til en skærefast konsistens. EasyAgar arbejder bedst ved ph over 4.

AgarCare muliggør produktion af varme gelé og er effektiv selv i meget små mængder. AgarCare ekstraheres fra røde alger.
 
AgarCare er ekstremt produktiv, vi bruger som udgangspunkt 10 g pr kg/liter masse. 
 
 
Egenskaber og tilberedningsanvisninger:


Let at opløse i kold væske, skal koge for at gelering virker, smagsneutral, vegansk og glutenfri.


Rør ud i kold væske og varme til minimum 90 C.
Gelerer meget hurtigt - når det er geleret, kan præparatet modstå temperaturer op til 80 ° C.
Ved forr højt syreindhold i ingredienser mister agar geleringsevnen.
Dosering til bløde geléer: 2-4 g / l
Dosering til faste geléer: 5-10 g / l

GellanCare

Til skærebestandige geléer - også varm

GellanCare anvender vi til fremstilling af produkter med lav phværdi som f.eks. rugbrød, syltede rødbeder, tomater og sild, hvis det ikke er muligt at sætte med 15 g EasyCare pr. kg. 

GellanCare er følsom over for stærk saltkoncentration.
 
GellanCare er ideel til at fremstille faste geléer med rene skårede overflader og er særligt velegnede til at sætte kød og grøntsager der skal genopvarmes f.eks. ved køleproduktion.

GellanCare er yderst produktiv: Vi anvender som udgangspunkt 10 g Gellan pr. kg masse.
 
 

Egenskaber og tilberedningsanvisninger:Finmalet pulver, fiberholdigt kulhydrat, produceret på grøntsagsbasis.
Opvarm til 85 ° C, lad det afkøles for at opnå geleringsvirkningen.

Geleringsevne forringes ved stærke saltopløsninger.
Udvikler en stærkere effekt, når de fødevarer, der skal geleres, indeholder calcium.

XanthanaCare .. giver en cremet konsistens

XanthanaCare er fremstillet på basis af majsstivelse og den er nem at bruge til supper og sauce eller hvor konsistensen lige skal ændres. XanthanaCare kan bruges i både varme og kolde tilberedninger og den kan ligeledes anvendes til at fortykke f.eks juice eller saft. 

Vi anvender desuden ofte XanthanaCare til at forbedre konsistensen ved fremstilling af gratin pålæg eller grøntsager. Hvis massen er blendes grundigt på en kraftig blender og det stadig føles som små urenheder på tungen, så tilsæt en anelse XanthanaCare og blend igen. Det samler konsistensen så de små urenheder ikke længere fornemmes. 

Egenskaber og tilberedningsanvisninger:

Xanthana er fremstillet på basis af majsmel, det er vegansk og smagsneutralt.

Røres let ud i både kolde og varme emner. Xanthana er klar og gennemsigtigt og uden smag. Det er ideelt til Cook Chill produktion.

Til fortykkelse af sauce og supper anvend 3-4 g pr. liter. Til forbedring af konsistens i gratinkost anvender jeg meget små mængder.

Det er frysestabilt og tåler opvarmning til 90 C.

 

Meticell care

Geleringsmiddel til pasta, kød og grøntsager

MeticellCare er et vegetabilsk cellulose geleringsmiddel. Det har den specielle egenskab, at det gelerer ved opvarmning og igen bliver tyktflydende ved afkøling. På denne måde kan pureede og finthakede produkter ændres til en modificeret konsistens som er god til gratin og cremet kost.

MeticellCare er meget produktiv: En dåse MeticellCare (300 g) er nok til ca. 500 portioner kød eller grøntsager à 100 g.

 

Egenskaber og tilberedningsanvisning:

  • Let opløseligt og ikke allergifremkaldende.
  • Bland de respektive opskriftsingredienser med Metil basic mix.
  • Det tilrådes at fylde masse i former, for eksempel i en brødform, så det færdige præparat senere kan skæres i skives eller i små portions silikoneformer 

 

MeticellCare Base Mix:
Vigtigt: Lav base mix 1 dag før brug!

  • 3 g MeticellCare pr. 100 ml vand.
  • Forbered MeticellCare med en håndsblender i koldt vand og afkøles i køleskabet til 4 ° C, så vandet kan fastgøres til cellulosen.
  • Derefter opvarmes til 40-60 ° C for at opnå geleringseffekten.
  • Ved afkøling bliver væsker blandet med MeticellCare igen viskøse.

 

 

XanthanaCare Instant

Det letopløselige geleringsmiddel særligt velegnet til fortykning af drikkevarer

XanthanCare Instant er et let opløseligt fortykningsmiddel, der kan omrøres med et piskeris eller ved at ryste væsken sammen med produktet. XanthanCare Instant fortykker jævnt uden at blive tykkere når det står. Cirka 10-12,5 g  XanthanCare Instant pr. liter kold eller varm væske. Uden kogning. XanthanCare Instant er uden smag, så det er også godt til tykkelse af drikkevarer.

 

Egenskaber og applikationsnotater:

  • Opløs pulveret med ske eller piskeris eller i en beholder med låg.
  • Når den indbyggede luft er sluppet væk, forsvinder skyet. Således tillader XanthanCare Instant også meget klare og gennemsigtige resultater.
  • Mad trækker ikke skind.
  • Ideel til cook-and-chill-processen.
  • Mad kan fryses.
  • Opløselig i kolde og varme væsker, temperaturen påvirker ikke fortykkelseseffekten; varmestabil op til ca. 90 ° C