Mad til småtspisende
Inspirerende opskrifter udviklet til kostprofessionelle med fokus på udseende, smag, ernæring og konsistens.
Næst efter vejret er mad det vi taler mest om!
Når appetitten svigter på grund af sygdom, når livet bliver svært eller som en naturlig del af det at blive ældre, så er det ekstra vigtigt, at have fokus på den rette ernæring. Det er både vigtigt for helbredet og for livskvaliteten.
Mad kan ikke alt med mad, men man kan ingen ting uden!
Den mad, der tilberedes og serveres på sygehuse og institutioner er derfor helt central i behandlingen for patienter og borgere.
Størstedelen af offentlige køkkener ønsker i dag at tilberede måltider ud fra friske råvarer, og med fokus på madspild, økologi og stor velsmag.
Til tider bliver nogle af de mest sårbare og småtspisende borgere glemt lidt i den travle hverdag. Vi har derfor sat de småtspisende med særlige behov i centrum.
På denne hjemmeside kan du således findes den nyeste viden til hvordan du fremstiller lækker og indbydende mad til personer der har behov for særlig ernæringstætte måltider og eventuelt mad med ændret konsistens.
Kostråd til småtspisende voksne jfr. Den danske kosthåndbog
Retlingslinjer for kost til småtspisende
- Stor energitæthed (højt fedtindhold 50 % og lavt kulhydrat-/kostfiberindhold)
- Stort proteinindhold
- Vitamin- og mineralindhold svarende til Sygehuskosten
- Meget små portioner mad
- Hyppige måltider (6-8 inkl. energi- og proteintilskud)
- Individuelt tilpasset konsistens af de enkelte målltider.
Madens konsistens kan have stor betydning ved tygge-tandproblemer, og hvis patienten er svækket eller af anden grund ikke magter at spise fast føde. Dysfagi diæt - i form af Blød kost, Gratin kost eller Cremet kost kan være en løsning
Erik Den Grusomme
Fed site