11-08-2020

Rullesteg med svesker, skysauce, kartofler og surt

Endnu en dejlig klassisk ret som er let at trylle om til en blød og saftig variant, som kan spises af alle rund om bordet, også dem der har udfordringer med at tygge.

Hvis du gerne vil have en super smag i både kød og sauce, så brun stegen i en gryde og hæld svinefond ved som du ville gøre med en almindelig rullesteg. Se mere i opskriften.

Opskriften kommer her:

400 g svinekød i tern, rå

150 g svinefond

50 g piskefløde

9 g EasyCare Instant

3 g salt

70 g svesker

Metodebeskrivelse:

Kom svinekød, Easycare INSTANT, piskefløde, salt og Oscar svinefond i en foodprocessor og kør den til den bliver fast i konsistensen.
Lad farsen hvile i et par timer i køleskab.
Form farsen i en bradepande så den ligner en rullesteg, læg sveskerne i midten
Lad gerne farse hvise til næste dag.
Stegen kan nu bages i ovnen ved 200 grader i ca 20 minutter, så den bliver fast, og herefter brunes i smør på panden og stege i den fond du senere laver skysauce af, eller du kan stegen den færdig i ovnen i ca 45 minutter ved 175 C
Server med skysauce eller vildtsauce, kartofler og surt.

27-05-2020

Hvilken grydestegte kylling vil du foretrække?

Jeg oplever at der kommer større og større fokus på, at der i blandt os er personer som kan have udfordringer med at spise og synke mad i normal konsistens, men jeg oplever desværre også, at løsningen ikke bliver en helhjertet indsats, for at sikre at maden tilberedes med fokus på både smag, udseende, konsistens og ernæring.

Det er utroligt vigtigt at huske på, at borgere med Dysfagi meget ofte er småtspisende, og hvis maden ikke stimulerer alle deres sanser, så bliver maden ikke spist. Mad der ikke bliver spist, giver ingen næring, og så er det jo helt ligegyldigt om den var perfekt komponeret til at dække alle de ernæringsmæssige behov.

Vores appetit skærpes af duft og udseende på den mad vi skal spise. Allerede når menuen bliver præsenteret, så kan det sætte en kædereaktion i gang.

Grydestegt kylling med kartofler, agurkesalat og skysauce. Uhm, mon den er lige som vores mor lavede den? Er den saftig og mør? Skysauce tyk og lækker, så den kan hænge ved kartoflerne?

Mad er historiefortællinger, drømme fra gamle dage, minder om en fantastisk fest eller de hyggelige søndagsmiddage. Det skaber mundvand, appetit og livsglæde.

Hvis maden der serveres, slet ikke ligner den forestilling man har dannet sig, så har det en negativ indflydelse på appetitten.

Ofte oplever personer med dysfagi at sidde til bords med andre borgere som får serveret den dejlige kylling, imens de selv bliver præsenteret for 4 flotte klatter mad, en blendet masse eller måske gratinkost som er udskåret i flotte firkanter eller trekanter. Det er muligt at denne mad smager fantastisk, men den skærper ikke appetitten.
Hvis de er heldige bliver maden præsenteret, så de ved hvad det er de skal spise. Det er nemlig ikke altid det samme som alle de øvrige skal spise.

Hvis vi gør os lidt mere umage, så kan vi sagtens tilberede mad som både ligner og smager som den mad de øvrige om bordet spiser. 

27-05-2020

Hvilken tallerken med grydestegt kylling vil du foretrække?

26-05-2020

Mørbradbøf med bløde løg og skysauce

Med AddEasy Instant er det let at forme mørbradbøffer som er lækre saftige og smager skønt, og som kan spises selv hvis du foretrækker mad i blød konsistens

26-05-2020

mørbradbøffer med bløde løg og skysauce

Så har vi været i køkkenet igen.

 

Denne gang har vi tryllet en svinemørbrad om til blød konsistens, så den bliver blød og saftig og kan spises med en gaffel.

Vi opnår den lækre konsistens ved at blende rå svinemørbrad med en god svinefond og sødmælk samt EasyCare Instant.

Herved opnår vi en mørbradbøf med gode proteiner som både kan anvendes som en lun ret, eller serveres i f.eks. en lækker svampesauce med nye kartofler, bløde løg og agurkesalat.

Opskriften på svinemørbrad kommer her:

400 g afpudset svinemørbrad, rå
300 g Svinefond af god kvalitet*
100 g sødmælk
12 g EasyCare Instant
5 g svinesky
salt og peber

* vi anvender Oscar Signature Svinefond idet den har et hørj idhold af proteiner og en god aminosyreprofil.

Fremgangsmåde:

  1. Fjern sener fra mørbraden og skær den i grove tern
  2. Kom svinekød, Svinefond, svinesky og EasyCare Instant, i en foodprocessor og kør til den samler sig til en fast fars.
  3. Lad gerne farsen hvile i min 4 timer så den bliver fast i konsistensen, så er den meget lettere at arbejde med.
  4. Form mørbradbøffer og vend dem evt i mel med salt og peber.
  5. Smelt smør på en stegepande og steg mørbradbøfferne ved svag varme så der ikke danner sig en hård stegeskorpe.
  6. Læg mørbradbøfferne i et fad og bag dem færdigt til en kernetemperatur på 75C
  7. Mørbradbøfferne bliver bedst hvis de opvarmes i sauce