27-05-2020

Hvilken grydestegte kylling vil du foretrække?

Jeg oplever at der kommer større og større fokus på, at der i blandt os er personer som kan have udfordringer med at spise og synke mad i normal konsistens, men jeg oplever desværre også, at løsningen ikke bliver en helhjertet indsats, for at sikre at maden tilberedes med fokus på både smag, udseende, konsistens og ernæring.

Det er utroligt vigtigt at huske på, at borgere med Dysfagi meget ofte er småtspisende, og hvis maden ikke stimulerer alle deres sanser, så bliver maden ikke spist. Mad der ikke bliver spist, giver ingen næring, og så er det jo helt ligegyldigt om den var perfekt komponeret til at dække alle de ernæringsmæssige behov.

Vores appetit skærpes af duft og udseende på den mad vi skal spise. Allerede når menuen bliver præsenteret, så kan det sætte en kædereaktion i gang.

Grydestegt kylling med kartofler, agurkesalat og skysauce. Uhm, mon den er lige som vores mor lavede den? Er den saftig og mør? Skysauce tyk og lækker, så den kan hænge ved kartoflerne?

Mad er historiefortællinger, drømme fra gamle dage, minder om en fantastisk fest eller de hyggelige søndagsmiddage. Det skaber mundvand, appetit og livsglæde.

Hvis maden der serveres, slet ikke ligner den forestilling man har dannet sig, så har det en negativ indflydelse på appetitten.

Ofte oplever personer med dysfagi at sidde til bords med andre borgere som får serveret den dejlige kylling, imens de selv bliver præsenteret for 4 flotte klatter mad, en blendet masse eller måske gratinkost som er udskåret i flotte firkanter eller trekanter. Det er muligt at denne mad smager fantastisk, men den skærper ikke appetitten.
Hvis de er heldige bliver maden præsenteret, så de ved hvad det er de skal spise. Det er nemlig ikke altid det samme som alle de øvrige skal spise.

Hvis vi gør os lidt mere umage, så kan vi sagtens tilberede mad som både ligner og smager som den mad de øvrige om bordet spiser.